Nästa träningsläger i Thailand?

14 Feb 2013

Thailand_gatstenDe allra flesta som åker på tränings/cykel resor väljer något resmål i södra Europa av förklarliga skäl, närheten och att det är relativt billigt att komma iväg en vecka eller två till tex Mallorca har ju en avgörande betydelse.

Efter att ha tillbringat de senaste fyra vintrarna i Thailand rekommenderar bloggaren Kjell Olsen istället detta resmål som ett spännande alternativ. Kjell bor på västkusten ett par mil norr om turistorten Khao Lak och anser att vägarna där är perfekta för cykelträning.
”Vägarna håller bra standard och förutom kustvägen så är trafiken i det närmaste obefintlig, dom gånger någon tutar så är det för att visa sin uppskattning/beundran till dig som cyklist, oftast visas ett ”tummen upp” ihop med ett stort leende när någon passerar i bil eller på motorcykel.”, skriver han.

Thailand_utsiktVärmen anser han inte heller är något större problem vilket man kanske kunde tro, terrängen runt omkring är relativt platt och så länge det rullar på så svalkar fartvinden tillräckligt för att det ska vara behagligt, men det är så klart en liten fördel att ge sig ut tidigt på morgonen om man ska cykla några timmar.

Sedan har vi ju allt mervärde runtomkring förutom att cykla såsom sol, bad, massage & maten som ju håller världsklass, prisnivån när man väl är på plats går ju inte att klaga på heller.

Kjell cyklar både racer och MTB men oavsett cykel så håller han sig alltid på asfaltsvägar, det finns för få grusvägar som leder någonstans, antingen tar de tvärt slut eller så leder dom in på privat mark som oftast ”vaktas” av en flock hundar som inte tvekar en sekund på att jaga iväg dig till världens ände om dom får chansen.

Thailand_2Åker man till Thailand på semester och inte vill ta med egen cykel så finns det flera ställen som hyr ut enklare MTB cyklar som duger fint att träna på, ta dock med personlig utrustning och pedaler så kan man hyra en cykel för ca 300 kr/veckan. Kjell har också startat en Facebook grupp (khao lak bicyclists) där man kan gå in och leta information om gemensamma turer mm.

Thailand_cyklingVill man ha en cykelupplevelse utöver det vanliga så väljer man något av Siam Biktetours arrangemang (http://siambiketours.com/en/home). De har flera olika alternativ där man cyklar 8-12 dagar med följebil och bor på olika resorts längs vägen. Den vanligaste ”touren” är den från Bangkok till Phuket, farten är lagom distanstempo och vid behov delas det upp i två grupper, ett mycket spännande alternativ till det traditionella Mallorca lägret.

Vill man dessutom prova på att tävla när man är i Thailand så finns det stora chanser att hitta någon tävling i närheten, det arrangeras både racer och MTB tävlingar året runt varav många inom en 10-15 mils radie från Khao Lak. Cykelsporten är verkligen på frammarsch i Thailand och information om tävlingar går att hitta på http://bicyclethailand.com/ under fliken events. Observera att tävlingsprogrammet uppdateras minst en gång i månaden så det kan dyka upp nya tävlingar med väldigt kort varsel, anmälan gör man på plats.
Är du sugen på mer läsning om cykling i Thailand så kommer det ett reportage om Mae Hong Loop som utgår från Chiang Mai i norra Thailand i nästa nummer av Svenska Cycling Plus som kommer i slutet av mars, dessutom kan du följa Kjells blogg på kjellolsen.blogg.se.