Hustomtarnas Kaffeskola – Fransk press

27 Aug 2014

Hustomtarna har varit på semester men är nu tillbaka för tillfället! De delar min passion för kaffe och tillsammans tänkte jag och Hustomtarna illustrera och instruera lite i hur olika bryggmetoder går till. Det är också ett bra tillfälle för mig och Hustomtarna att få lite feedback på hur vi gör det! Kaffe är en konst och ingen vetenskap så det finns ju massa knep, tips och trix som kan göra kaffet ännu bättre. Först och främst, jag försöker inte framstå som någon kaffeguru här… Jag vill lära mig mer och dela med mig av vad jag lärt mig hittills…plus att det är spännande att fotografera Hustomtarna när de far runt i köket! Hoppas deras Kaffeskola kanske hjälper någon och om inte så kommer det ju andra läsvärda blogginlägg så småningom! hahaha

Så från och med nu….död åt snabbkaffe!

Vi börjar med Fransk press, Presso, kaffepress – Kär bryggmetod har många namn. En enkel och billig metod som ger mycket gott kaffe för varje spenderad krona. En Bodum-press kostar runt 200:-, vattenkokare har de flesta och vill man så kan man ta kaffe som är färdigmalet för press. Det kaffet är det mest grovmalna man hittar på hyllorna. Annars kan man alltid mala bönorna själv, då bönorna ska malas grovt funkar det bra med en gammal handvevad kvarn som man kan hitta på en loppis för en femtiolapp. Så för 300:- (exklusive vattenkokaren) så kan man få en kopp riktigt gott kaffe!

Till 1 liter kaffe rekommenderas ca 60 gram kaffe eller ”6-8 gram per deciliter vatten”, i en liten Bodumpress på ca 3 dl används således ca 20 gram kaffe.

Koka upp vatten och förvärm både koppen och pressen. Vattnet får inte koka länge eftersom det då blir syrefattigt. 
Förvärm pressen och koppen med varmt vatten och torka sedan ur pressen.
När bönorna är malda hälls de ner i botten på den torra pressen. Låt vattnet svalna något så att det ligger mellan 92 och 96 grader. Häll på vatten så det täcker kaffet, rör om och låt den stå ca 45 sekunder. Häll på resten av vattnet och starta timern. Här har vi återigen det här med att det är en konst och inte en vetenskap. En del bönor kräver längre tid än andra men sätt timern på 4 minuter och laborera därifrån. 

Efter de fyra minuterna har gått så kommer nästa steg. En del förespråkar att man lyfter ur det översta lagret av kaffet som ligger och flyter då detta på grund av oxidation kan ge kaffet ytterligare beska. Pressa ner kaffet till dess att ett motstånd uppstår. Tryck inte för kung och fosterland… utan ”lagom”. Töm ur varmvattnet ur  den förvärmda koppen och häll upp kaffet och NJUT! 
Några läsare var lite nyfikna på mitt Kaffekokande och många saknar Hustomtarna, det här var ju ett kul och givande sätt att göra två flugor på smällen! 
Kaffeskolan görs i samarbete med Kaffecompagniet där man såklart hittar alla tillbehör och allt som behövs för att brygga underbart kaffe!
Nu ska jag ut och distanscykla lite! SKÅL!