Struligt för Rissveds i Tjeckien och ännu en topp 10 placering för Engen

Svenskar utomlands 26 Maj 2014

Efter de fina resultaten i sprinten på fredagen hade vi stora förhoppningar på fina insatser även på söndagens XCO, men det blev en tuff dag för svenskarna som inte är riktigt lika långt framme på de längre distanserna som de är på korta snabba lopp.

Alexandra Engen såg till att ta den främsta placeringen bland svenskarna när hon åter igen såg till att ligga bland topp 10. ”Det flyter på väldigt bra nu”, kommenterade hon.

Alexandras plan var att gå ut lite lugnare i början för att sedan forcera på de sista varven när konkurrenterna börjar bli trötta. En taktik som fungerade helt enligt planen. Alexandra tog in mycket tid på det sista varvet och spurtade i mål på en slutlig sjundeplats bara en dryg minut från tredjeplatsen. Upp till dagens suverän, fransyskan Pauline Ferrand-Prevot fanns det dock inte mycket att göra då hon hade en segermarginal på nästan tre minuter.

På herrsidan gjorde Emil Lindgren ett stabilt och jämt lopp där han hela tiden låg runt 20 plats och slutade till slut på 22:a plats. Matthias Wengelin som kraschade efter mållinjen verkade vara tillbaka igen och körde starkt i början och låg på en 35:e plats när han punkterade och föll till en 46:e plats innan han åter igen kunde börja forcera genom fältet och avancerade upp till en slutlig 37:e plats, cirka 1,5 minut efter Lindgren. ”Farten finns där. Otur med punka med kul med ett kvitto på att jag kan åka fort”, kommenterade Wengan efter målgång.

Jenny Rissveds som tidigare har en vinst och en andra plats i U23-världscupen hade verkligen inte någon bra dag i Tjeckien. Jenny fick tidigt tekniska problem och tvingades springa till den tekniska zonen och var efter det sist i det cirka 50 tjejer starka fältet. Men Jenny visade efter det att få unga tjejer har den kapacitet som hon har och började därefter köra om tjej efter tjej, och efter en otrolig forcering kunde hon till slut gå i mål på en 8:e plats, nästan sju minuter efter segrande Margot Moschetti. Missödet gjorde också att Jenny tappade ledningen i totalen och ligger nu tvåa, tre poäng efter. Men redan nästa helg har Jenny chansen att ta tillbaka ledningen då världscupen fortsätter i tyska Albstadt.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.