Inför inofficiella SM på Fatbike

MTB tävlingsnyheter 13 Feb 2015
fatbike_1640
På lördag avgörs inofficiella SM i fatbike-cykling. Foto: Jesper ”Jeppman” Andersson.

På självaste Alla-hjärtans-dag, lördag 14 februari avgörs Sveriges första SM i Fatbike-cykling. ”Inte riktigt”, säger tävlingsledare Anki Eriksson. ”Vi fick inte kalla det för SM, men det är i alla fall ett inofficiellt SM”, förtydligar hon.
Fatbikes är en cykeltyp som växer allt snabbare, och för oss nordbor som oftast har rätt mycket tillgång till snö är det en utmärkt modell för att cykla hela året. Vill ni läsa mer om fatbikes, så kolla in senaste numret av Allt Om MTB, där vi testade just fatbikes. Kravet för att få delta i tävlingen är att cykeln måste ha en däckbredd på minst 3.0”.

Tävlingen till helgen, som avgörs vid Högbo Bruk går helt på snö, och Anki meddelar att banan ser riktigt fin ut och är helt täckt av ett tjockt lager snö. ”Det kommer bli en rundbana på cirka 4 km”, berättar Anki. Exakt hur många varv som kommer att köras bestäms på tävlingsdagen beroende på banförhållandena, men utgångspunkten är att tävlingstiden ska bli cirka 60 minuter.
Tävlingen har lockat 31 herrar, varav ungefär hälften ställer upp i tävlingsklassen Herrar Sport. Tyvärr är bara tre tjejer anmälda, samtliga i motionsklassen.

Bland herrarna måste vår egen redaktör och cykeltestare Jesper ”Jeppman” Andersson, Team Corratec Sweden, räknas in bland favoriterna. Men räkna med att han kommer utmanas av Emil Linde, Gävle CA, om tronen som Sveriges fatbikemästare. En veteran som också kan skrälla sig in bland ungtupparna är regerande veteranvärldsmästaren i XCO H40-44, Magnus Palmberg, OK Hammaren Cykel.
Vi hoppas kunna återkomma med såväl bilder som rapporter från tävlingen efter helgen.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.