En Svensk Klassiker förlorade i Tingsrätten

Övrigt 12 Maj 2014

Bolaget En Svensk Klassiker har under de senaste åren fört en aggressiv kampanj mot andra arrangemang som valt att kalla sig för klassiker. Man har hotat med rättsliga åtgärder och viteskrav på enorma belopp för vad de kallar för varumärkesintrång. Man har bett olika klassiker att byta namn eller betala en licensavgift för att få använda ordet klassiker i sitt namn. Man har hårdnackat hävdat att ”varumärket” Klassiker skulle vara deras. Åtskilliga blogg- och forumsinlägg har ägnats åt vansinnet i detta och till slut gick det så långt att En Svensk Klassiker anmälde Malmöklassikern för varumärkesintrång. Man hävdade att många som deltog i Malmöklassikern (löploppet MalmöMilen, MalmöSimmet samt Malmö Velo Classic) trodde sig delta i En Svensk Klassiker. Tingrätten anser, precis som övriga idrottssverige, att risken för förväxling är mycket liten och friar därmed Malmöklassikern.

”Att En Svensk Klassiker AB väljer att spendera mer än 300 000 kr för att stämma oss som arbetar för att fler ska börja motionera och på sikt kunna delta i En Svensk Klassikers lopp är helt tokigt”, säger Anders Sjöberg ansvarig för MalmöMilen. ”För de pengarna kunde man istället valt att inte ta betalt för diplomet man får köpa efter fullgjord En Svensk Klassiker”. Tyvärr blir det i stället ni som deltar i En Svensk Klassikers lopp som får stå för den här notan, i och med högre anmälningsavgifter, dyrare diplom och profilkläder.

Hur En Svensk Klassiker resonerat i hela den här härvan är en gåta och inte blir man klokare av att läsa deras inlägg till Tingsrätten. Där man bland annat som enda bevis på att ordet Klassiker och En Svensk Klassiker skulle förknippas med varandra är ett utdrag från en mindre notis i Expressens Nöjesbilaga.

Men Tingsrättens dom slår i alla fall fast att den här soppen äntligen får ett slut, för inte är väl någon så dum att man överklagar det här beslutet.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.