Även sportchefen avgår från Svenska Cykelförbundet

Övrigt 28 Feb 2013
Foto: Officiellt från SCF.

Senaste nyheten från förbundshåll är att sportchefen och förbundskaptenen för damerna på landsväg avgår. Madeleine Lindberg Wall har under fyra år byggt upp en väl fungerande organisation för landslaget, men i och med den nya organisationsplan som förbundsstyrelsen lagt fram känner hon att hon inte längre vill jobba kvar och därför har hon sagt upp sin tjänst. ”Jag tycker att det jag har jobbat med och byggt upp sedan 2009 har raserats på väldigt kort tid”, kommenterar hon till Eurosport.

Den nya styrelsen som tillträdde för knappt ett år sedan har jobbat med att ta fram en ny organisationsmodell. Arbetet har varit en krokig resa och många av styrelsens medlemmar har hoppat av under resan på grund av en mängd skilda orsaker. Av de sju ledamöterna som valdes i våras finns bara fyra kvar. Tillgängliga för omval inför årsmötet är bara två av dessa.

Den nya organisationsmodellen som Madeleine Lindberg Wall nu inte anser sig kunna arbeta i, kritiserades också hårt av herrarnas förbundskapten på landsväg, Glenn Magnusson, som inte fick förnyat förtroende efter att hans kontrakt gick ut vid nyår. Både Glenn och Madeleine har varit kritiska till att ingen pratat med dem om hur de tror att våra landslag skall ledas på bästa sätt. Organisationsmodellen framstår allt mer som en ren skrivbordsprodukt framtagen utan verklighetsförankring.

Vem, och framför allt hur svensk elitcykling skall ledas i framtiden har förbundets representanter ännu inte kommenterat, då Madeleines avhopp, enligt dem, kom både oväntat och plötsligt.

När Madeleine tog över 2009 började hon i princip från noll. ”Vi hade inga sponsorer, inga profilkläder, ingen ledarstab och inget landslagsprogram på herrsidan”, säger hon vidare till Eurosport. Idag har vi en mängd stjärnor på både herr och damsidan, stjärnor som idag är oroliga över både sin egen och kommande landslags framtid.

Emma Johansson, som både hyllar och tackar Madde på Twitter, är bekymrad för framtiden. ”För min egen del så har jag mitt lag att säkra mig på, men de yngre som skall ta över efter mig, Kessiakoff, Löfkvist och Gustav Larsson”, säger hon till Eurosport.

Även Fredrik Kessiakoff tycker att det är tråkigt att Madde lämnar sin post, speciellt med tanke på att Glenn också försvann tidigare i vintras. ”Det är en stor förlust för svensk cykel”, säger han.

Madeleine har en månads uppsägningstid och kommer sedan att börja arbeta som utbildningskonsulent på Västmanlands Idrottsförbund.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.