Kalvenhaar avled tragiskt under cykellopp

9 Feb 2015

Vi har, via Aftonbladet, nåtts av den tragiska nyheten att elitcyklisten Annefleur Kalvenhaar, avled under ett cykellopp, endast 20 år gammal. Kalvenhaar var ett stort mountainbikelöfte från Holland, som deltog i världscuptävlingen i Méribel i Frankrike. Under detta lopp gjorde hon en våldsam krasch, vilken tyvärr tog hennes liv. Redan vid 20 års ålder var hon en rutinerad cyklist och vann bland annat guld i U23 EM 2013 i cyclocross.

Efter kraschen i Frankrike fördes Kalvenhaar till intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Grenoble med helikopter, men hennes liv gick tyvärr inte att rädda. Ödet för Kalvenhaar är fruktansvärt, speciellt vid en så ung ålder, och den enda trösten är att hon dog när hon gjorde det hon älskade mest, nämligen cykling.

Intresset för cykelsport har ökat mycket i Sverige under den senaste tiden, vilket man bland annat kan se genom att det numera även går att satsa på odds på cykling. Endast på till exempel bet365 kan man satsa på Vuelta Espana 2014, Vattenfall Cyclassics 2014 och Tour de France 2015. Detta hade inte varit möjligt för bara några år sedan.

Man kan också se att intresset för cykling ökat genom att antalet cyklar som säljs ökat. Det säljs nu långt över en halv miljon cyklar per säsong, vilken är ganska mycket med tanke på att Sveriges befolkning ligger på 9,5 miljoner. Detta betyder att cirka 5 procent av Sveriges befolkning köper en ny cykel varje säsong. Många cykelreparatörer talar också om att de har mycket mer jobb idag än för bara några år sedan. Dessutom ser man att stadsplaneringen i de flesta städer anpassats efter cykling.

För vissa människor kan det vara elitcykling som lockar, men desto fler attraheras av cykeln som ett transportmedel. Det är mycket mer hälsosamt att cykla än att ta bilen eller bussen och dessutom är det bättre för miljön. Cyklande ger vardagsmotion och man sparar också tid under rusningstrafik. En extra bonus är att det sparar mycket pengar.

Det är dock viktigt att tänka på att vara försiktig, så att man inte skadar sig, eller i värsta fall dör, som i fallet med elitcyklisten Annefleur Kalvenhaar. Det kanske viktigaste är att man ser till att cykeln man cyklar på är säker och att den är rätt för en själv. För att förbereda sig inför cykelköpet bör man tänka på användningsområden, behov, justering, tillbehör, lås och så vidare. Något kanske ännu viktigare är att man använder en godkänd hjälm. Om man en gång ramlat och fått ett slag på hjälmen är den inte längre säker, utan man måste köpa en ny.

Dessutom bör man ta det långsamt till en början och sakta men säkert bygga upp tempot, så att man inte tar ut sig för mycket med en gång. Ytterligare en sak att tänka på är att vara uppmärksam på sin omgivning hela tiden. När man cyklar ska alla ens sinnen vara med och det är absolut inte rekommenderat att tala i telefon eller lyssna på musik medan man cyklar, speciellt om man rör sig bland biltrafik. Njut av din cykling!

8094874320_4ec54d3c84_z