Cykel-SM 2015 på Sollerön

9 Feb 2015

Vi älskar naturligtvis cykling, men vi är också positivt överraskade över hur mycket intresset för denna sport ökat på den senaste tiden. Ett sätt att se hur populär en sport är kan vara att se om man kan satsa på den på de stora betting-bolagen. I cykling kan man inte bara satsa på en enda tävling, utan på exempelvis http://www.bet365.com/news/sv/betting/ kan man satsa på Milan – San Remo, Tour Flanders, Paris – Roubaix, Giro d’Italia, Tour of Qatar och Tour de France – inte så illa med sex olika tävlingar. Detta visar att cykling är en omtyckt sport.

Kanske är det den nyliga rapporteringen om var cykel-SM 2015 ska köras som ökat intresset för cykling just nu. Svenska cykelförbundet meddelade i dagarna att SM kommer till Sollerön i Dalarna i år, i Sollerö IF:s regi. Cykelförbundet menar att Sollerö IF är en ”trygg arrangör som tidigare arrangerat mästerskap vid flertalet tillfällen tillsammans med deras midsommararrangemang, Solleröloppet och Soldvarvi”. Under de två sista helgerna i juni kommer SM för ungdomar, juniorer, seniorer och paracyklister att köras på Sollerön. De preliminära datumen för de olika tävlingarna är 18:e juni USM linjelopp, 19:e juni Solleröloppet, 20:e juni Soldvarvi, 24:e-25:e juni SM tempolopp samtliga klasser samt SM paracykel och 27:e-28:e SM linjelopp, juniorer och seniorer.

Tävlingsledaren Leif Resar, som är tävlingsledare för Solleröloppet för 21:a året och för SM för sjätte gången, är mycket glad över att SM kommer till Sollerön igen och menar att detta är det största SM-arrangemanget de någonsin haft. Vanligtvis körs inte ungdoms-SM på samma plats och tid som det vanliga cykel-SM:et, men det kommer det alltså att göra i år. Här kommer alla klasser att samlas ihop, ungdomar, juniorer, seniorer, paracyklister, damer och herrar – allt på Sollerön. Detta evenemang kommer att sträcka sig över många dagar, längre än Vasaloppsveckan, vilket är en funktion av att både linje- och tempoloppen körs här. Ungdomarna kör endast tempo, medan juniorerna och seniorerna kör både tempo- och linjelopp.

Det är alltså sjätte gången som Sollerö IF står som värd för SM, som tidigare körts på Sollerön 2000, 2004, 2006, 2010 och 2011. Linjeloppen kommer att köras på den bana som tidigare SM avgjorts, nämligen på varvbanan upp till Gesundaberget, vidare till Ryssa, Vika in vid flygplatsen i Vinäs och ut till målet på Sollerön. Denna bana är cirka 30 kilometer lång, vilket innebär att herreliten kör sex varv samt damseniorer och herrjuniorer fyra varv.

Det ska bli mycket spännande att följa SM i sommar, men fram till dess finns det många andra tävlingar i landsväg i cykling att se fram emot. I april körs bland annat Jönköping Grand Prix, Östgötaloppet, Kinnekulle Cyclassic, Kinnekulleloppet, Hammarö 3-dagars, Örestadstempot, Örestadsloppet och Mälarcupen. Sedan i maj körs bland annat SMACK-Tempot, Fagersta Vårklassiker, Hofvettempot, 107th Scandinavian Race in Uppsala 1909-2005, Hallandsloppet & Wapnörundan, Skandis GP, Brudfjällsracet, Mälarcupen VCK Barkarölinjet, Valmetrundan, Buretempot, Bureloppet, SMACK Arlanda Testtrack Race, KringelFondo och GP, Två sjöar runt och Falkenloppet. Fram till tävlingarna på Sollerön i juni kan man också underhållas av CK Fix tempot och Nässjö Grand Prix. En vår full med cykling med andra ord!

ca