Svar till Malin Wollin

8 Jul 2015

Hej Malin Wollin!

Ja, jag vet att jag är lite sen på bollen, det var ju en vecka sen du skrev din krönika. På något sätt hade den lyckats undvika mitt flöde fram till idag.

De som känner mig kan intyga att jag inte är typen av person som brusar upp i första taget, sådär provocerande lugn att klasskompisarna i gymnasiet ibland försökte hitta gränsen ”för nån gång måste han ju bli arg”. De fann den aldrig, eftersom jag har Tjuren Ferdinand som idealbild.

När jag läser det du skriver letar jag med lykta efter spår av sarkasm, ironi eller vad som helst som ska få mig att inse att meningen egentligen är den motsatta. Visst har du några humoristiska poänger, men allt som allt tolkar jag det som att du är seriös, att du vill föra fram att folk borde cykla (och springa?) mindre. Och i samma sekund som det går upp för mig att du menar allvar blir jag riktigt förbannad, för första gången på länge.

Det är ett par formuleringar som jag hakar upp mig lite extra på:

”Det är så många cyklister och löpare på vägarna att jag får hamster­hjärta. Och hälften av gångerna kan jag inte bestämma mig för om jag ska hålla ut eller försöka pricka dem med min kofångare.”

Både du och jag förstår att du skriver det här för att plocka billiga poäng, inte för att du på allvar tänker köra på en cyklist. Men jag har tröttnat på att de stora medierna gång på gång släpper igenom citat som rättfärdigar att köra över cyklister. Vad har vi gjort dig? Hur kan det någonsin vara okej att köra på och skada någon annan? Är det okej att slå vegetarianer för att de inte äter kött?

”På slingriga vägar kommer de i sextio kilometer i timmen och vad gör man när man kör väldigt fort i en väldigt skarp kurva? Man gör den vid. Man håller ut så att man hamnar ­någonstans i mitten av vägen. Och det är klart, vill man landa med ett smack på vindrutan till en högst förvånad bil så är det förstås ett effektivt tillvägagångssätt.”

De cyklister som är kapabla att cykla i sextio kilometer i timmen har troligen erfarenhet nog att bromsa innan snäva kurvor. Visst finns det många cyklister som borde lära sig ett och annat om vett på vägen, och är det lite trafik kan man hålla ut en bit i vägbanan, men jag tror inte att någon skulle få för sig att gå över i det andra körfältet. Hur hamnar man då på vindrutan? Var det du som kapade kurvan lite, och så råkade det vara en cyklist där? Är du en i raden av vägarna-är-till-för-bilisterna-trollen?

”(…) ni har gjort mig till det monster jag har blivit. Jag vill inte känna såhär men vad har jag för val?”

Du lyckas kröna ditt verk med något så fruktansvärt korkat att jag inte vet var jag ska ta vägen. Med exakt samma logik som en våldtäktsman som försvarar sig med att offret klätt sig utmanande försöker du rättfärdiga din ståndpunkt. Jag är medveten om att det är en extrem liknelse, men andemeningen är densamma. ”Det är ditt fel att jag är arg, så därför får jag köra på dig”.

Jag är ett stort fan av satir, men skillnaden mellan satir och vad du håller på med är att du istället för att sparka uppåt, sparkar på en grupp som redan ligger ner, som redan får utstå massivt näthat i kommentarsfälten. Folk drar sig för att cykla, till och med slutar, på grund av vad upprörda bilister med diskutabel intelligenskvot skriver. Ja, jag vet att jag inte borde ta åt mig, att du bara ville vara lite ”skojig”, men eftersom jag cyklar dag ut och dag in kan jag inte låta bli att beröras. Vad vet du om att det skulle ta död på känslor att cykla? Vad vet du om cykling när du själv aldrig provat? Vad har du för rätt att lägga dig i andra personers liv som du inte har någon aning om?

Nej, ska jag vara ärlig tror jag att upprinnelsen till det du skriver grundar sig i dig själv. Precis som jag tar illa upp för att jag är cyklist så blir du upprörd för att du ser något i tränande människor som du saknar. Kanske önskar du att du också hade tid eller intresse för det, eller åtminstone en ambition med ditt liv.

Skämta hur mycket du vill om våra tighta kläder, dyra cyklar och fula hjälmar, det bekommer mig inte. Men sluta för allt i världen upp med att normalisera våldet mot cyklister. Vad som är en buckla i motorhuven för dig kan vara slutet för någon annan.

 

Här hittar ni Malins krönika.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.